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     October 30, 1956     (OPINION) 
 
     EDUCATION 
 
     RE:  Basis of Need Fund - Priority 
 
     Your letter of October 11, 1956, with reference to the above matter 
     has been received. 
 
     Your question is when the fund is insufficient to pay all 
     appropriations therefrom must the basis of need payments be given a 
     preference over other appropriations. 
 
     Section 15-4024 of of the 1953 Supplement reads as follows: 
 
           ORDER OF PAYMENT; LIMITATION BY LEGISLATIVE APPROPRIATIONS; 
           FRACTIONAL PAYMENTS.  The allocations made in this chapter 
           shall be a first charge and claim upon and against all moneys 
           appropriated and coming to the fund.  Should the money in the 
           fund be insufficient to pay all appropriations therefrom, the 
           basis of need appropriation provided from the emergency fund 
           shall be paid in full if the full amount appropriated is 
           required for such purposes, and such fractional payments as the 
           moneys in the fund will permit shall be made for the other 
           purposes specified.  When fractional payments are made pursuant 
           to this section, such payments shall constitute full payment 
           under this chapter.  If the full amount of the appropriation 
           made under any section of this chapter is not needed for such 
           purpose, the unexpended balance may supplement any other 
           appropriation made under a section of this chapter which has 
           proved to be insufficient for the purpose specified." 
 
     It seems obvious from the language of the above statute that the 
     legislature intended to give preference to basis of need payments by 
     making them a first charge against the appropriations from the fund 
     and all other appropriations from the equalization fund are made 
     insubordinate thereto. 
 
     It is, therefore, our opinion that when a shortage exists in the 
     appropriation, then basis of need payments must be given priority 
     over all others and if after paying in full basis of need from the 
     appropriations a balance remains in the fund such balance shall be 
     allocated for other purposes for which appropriation has been made 
     and the fractional payments so made shall be deemed to be payment in 
     full under this law. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


