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     January 27, 1962     (OPINION) 
 
     ELECTIONS 
 
     RE:  Judges and Inspectors of Elections - Appointment 
 
     This is in reply to your letter in which you state that a question 
     has arisen regarding the judges and inspectors of elections in a 
     situation where the county commissioners have combined two or more 
     voting precincts under section 16-09-01 of the 1961 Supplement to the 
     Century Code.  The question is who will be the inspectors or who will 
     appoint the inspectors and the judges in the newly created precincts? 
 
     Basically, the inspector for election precincts, other than in cities 
     or villages, is the chairman of the board of the township 
     supervisors.  He is the inspector designated by law.  If there is 
     more than one precinct in an organized township, the chairman is the 
     inspector for the precinct in an organized township, the chairman is 
     the inspector for the precinct in which he lives and appoints 
     inspectors for the other precincts.  The inspector also appoints the 
     judges, however, if the chairman of the county committee of the two 
     parties receiving the highest vote present a certificate of 
     nomination for certain persons to be appointed as judges, the 
     inspector shall appoint the same persons as judges (section 6-10-08). 
 
     Section 16-09-01 provides as follows: 
 
           BOARD OF COUNTY COMMISSIONERS MAY DIVIDE COUNTY INTO PRECINCTS 
           - PRESERVATION OF BOUNDARIES - NUMBER OF ELECTORS - WHEN MAY 
           REDIVIDE, ANNEX, VACATE OR COMBINE VOTING PRECINCTS.  The board 
           of county commissioners may divide the county into precincts 
           and establish the boundaries of the same except where, pursuant 
           to the provisions of title 40, Municipal Government, wards and 
           precincts have been legally established.  The entirety of civil 
           townships, cities, or villages shall be preserved as precincts 
           except when such preservation would be in conflict with the 
           provisions of this chapter.  In such case, the civil township, 
           city, or village, except as provided in this chapter, shall be 
           divided into two or more precincts, but in no case shall a 
           precinct be composed of parts of two civil townships, or part 
           of a township and of a city or village, except as provided in 
           this chapter.  No precinct in which voting machines are not 
           used shall contain more than five hundred electors.  It is 
           further provided that the board of county commissioners may 
           redivide the county into precincts, annex an existing precinct 
           to another existing precinct, or combine two or more existing 
           precincts one to another when 
 
           1.  A petition signed by seventy percent of the electors 
               residing within an existing precinct is presented 
               requesting such existing precincts to be annexed to and 
               become a part of another existing precinct; 
 
           2.  In the board's discretion, prompted by inaccessibility of 



               polling places, difficulty in obtaining election boards, or 
               economic infeasibility, an existing precinct may be annexed 
               to and become a part of another existing precinct; or 
 
           3.  The board of county commissioners may combine in their 
               entirety two or more adjoining civil townships into one 
               voting precinct with a common polling place for all 
               elections other than township or school district elections 
               or as otherwise provided by this chapter."  (Underscoring 
               ours.) 
 
     The underscored portion is all part of the new provision as amended 
     by the 1961 Legislature.  We note that the new language provides for 
     annexation of a precinct to another existing precinct.  This, in 
     effect, makes it part of the precinct to which it is annexed.  The 
     precinct being "annexed" loses its identity for election purposes and 
     becomes an integral part of the precinct to which it is annexed. 
     From the underscored language, it appears eminent that the precinct 
     being annexed is absorbed by the precinct to which it is annexed.  By 
     way of illustration, assuming precinct "A" is absorbed by "B" and 
     becomes an integral part of "B", and for election purposes comes 
     under the jurisdiction of "B".  Precinct "B", together with the 
     precinct attached to it is one precinct.  Being that "B" absorbed 
     precinct "A", this newly created precinct assumes the identity of the 
     surviving precinct, "B". 
 
     It is, therefore, our opinion where annexation is pursuant to 
     subsections 1 and 2 that the chairman of the board of township 
     supervisors located in the precinct to which the precinct is being 
     annexed shall serve as inspector, and in certain instances, appoint 
     inspectors where required. 
 
     It is our further opinion that he appoints the judges for such 
     precincts in accordance with the provisions of section 16-10-08. 
 
     However, where the county commissioners combine two or more civil 
     townships into one voting precinct, pursuant to subsection 3 above, a 
     different conclusion is reached.  Under this subsection, one township 
     is not annexed to another.  They are combined with no survival for 
     either township.  It is, in this respect, a new precinct.  Inasmuch 
     as the joining is for election purposes, it seems only proper that 
     the county commissioners who may join them are also responsible and 
     have the powers and responsibilities to carry out the necessary 
     incidentals thereto.  This would include designating the inspector. 
     In designating the inspector, the county commissioners may give 
     weight to the place where the polling place will be located, but this 
     is not mandatory.  The question of who shall be the inspector is a 
     direct outgrowth of the jointure.  The same body which creates the 
     situation should have the power and responsibility to resolve it. 
     This is not a situation where the county commissioners are required 
     to join civil townships under certain conditions. 
 
     The designation of an inspector, we believe, is part of the jointure. 
     It is, therefore, our further opinion where two or more civil 
     townships are joined into one voting precinct for other than school 
     or township purposes, that the county commissioners shall designate 
     the inspector for such new voting precinct.  The inspector is then 



     empowered to appoint election judges pursuant and in accordance with 
     section 16-10-08 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


