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     June 22, 1965     (OPINION) 
 
     Mr. Leslie O. Ovre 
 
     Executive Director 
 
     Public Welfare Board 
 
     RE:  Parents - Support of Stepchildren - Responsibility 
 
     This is in reply to your letter of June 3, 1965, which we received 
     June 19, 1965, relative to the above matter.  You state the following 
     facts and question: 
 
           "Enclosed is a copy of Senate Bill No. 47, which was passed by 
           the Thirty-ninth Legislative Assembly and which becomes law, 
           effective July 1, 1965. 
 
           "We would appreciate your opinion regarding section 2, lines 27 
           through the end of the sentence on line 30.  Specifically, we 
           would like to know whether this provision will be retroactive, 
           since it may have considerable effect on the Aid to Dependent 
           Children program. 
 
           "We have interpreted section 14-09-09 of the North Dakota 
           Century Code to mean that a stepfather is liable for the 
           support of his stepchildren, unless he declares an intention 
           not to support at the time of his marriage to the mother.  Will 
           Senate Bill No. 47 nullify such declarations and make all 
           stepfathers liable for the support of their stepchildren to the 
           extent of their ability?" 
 
     Line 27 through the end of the sentence on line 30 of Senate Bill 47 
     reads as follows:  "In the case of a needy dependent child as defined 
     in section 50-09-01 who lives with his mother and stepfather, the 
     amount of aid granted pursuant to this chapter shall be computed 
     after consideration is given to the income of the stepfather. 
     * * *." 
 
     We would necessarily note the provisions of section 1 of the bill 
     (enacted as section 50-09-08.1 of the North Dakota Century Code): 
     "STEPFATHER'S LIABILITY FOR DEPENDENT CHILD.)  Notwithstanding the 
     provisions of section 14-09-09 a stepfather is bound to support his 
     wife's children for the duration of the marriage if without support 
     from such stepfather they would be needy dependent children eligible 
     for aid under the provisions of this chapter.  A natural father is 
     not relieved of any legal obligation to support his children by the 
     liability for their support imposed upon their stepfather by this 
     section." 
 
     Section 14-09-09 of the North Dakota Century Code, which was 
     apparently not amended by the 1965 Legislative Assembly, provides: 



 
           "SUPPORT OF STEPCHILDREN.  A husband is not bound to maintain 
           his wife's children by a former husband, but if he receives 
           them into his family and supports them, it is presumed that he 
           does so as a parent and when such is the case, they are not 
           liable to him for their support, nor he to them for their 
           services." 
 
     Since Senate Bill 47 provides that notwithstanding the provisions of 
     section 14-09-09 a stepfather is bound to support his wife's children 
     for the duration of the marriage if without support from such 
     stepfather they would be needy dependent children eligible for aid, 
     it would appear such provision would supersede the provisions of 
     section 14-09-09. 
 
     Senate Bill 47 was recommended by the Legislative Research Committee. 
     In examining the discussion of the Committee on the Bill (Page 123 of 
     the L.R.C. Report), we find no exemptions made relative to 
     stepfathers which have declared an intention not to support at the 
     time of marriage to the mother. 
 
     Section 14-09-09 is, of course, a legislative enactment.  If the 
     Legislature had the power to enact such a statute they obviously have 
     the power to enact exceptions to the statute.  The matter of legal 
     support and public welfare payments is a matter which we believe is 
     within the province of the Legislature.  In researching the statutory 
     provisions we have been unable to find any statutory authority for 
     the so-called declaration of intent not to support stepchildren, 
     (although same is referred to in the L.R.C. Report also).  Presumably 
     such a declaration is made to clarify the situation under section 
     14-09-09.  In any event it would not appear such a declaration is 
     binding upon the Legislature, particularly insofar as the 
     disbursement of Aid to Dependent Children is concerned. 
 
     We recognize, of course, that the liability of the stepfather for the 
     support of his stepchildren under Senate Bill 47 is not absolute.  It 
     arises only in the event the children would be eligible for aid under 
     the Aid to Dependent Children provisions.  The natural father is not 
     relieved of any legal obligation to support his children.  The county 
     welfare board, in granting aid to dependent children, must consider 
     the stepfather's income, the conditions existing in the individual 
     case and the dependent child's requirements. 
 
     It is, however, our opinion that Senate Bill No. 47 would supersede 
     any declaration of an intention not to support stepchildren 
     heretofore made by the stepfather and all stepfathers will be liable 
     for the support of their stepchildren to the extent of their 
     liability as discussed above. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


