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     August 1, 1966     (OPINION) 
 
     Mr. Herman Weiss 
 
     City Attorney 
 
     Jamestown, ND 
 
     RE:  Park Districts - Excess Levies - 
 
          Procedure 
 
          Jamestown Park District Mill Levy Increase 
 
     This is in response to your letter in which you state that the Park 
     Commissioners in City of Jamestown are contemplating submitting to 
     the electorate the question of increased tax levies for park purposes 
     as permitted under section 57-15-12(3) of the North Dakota Century 
     Code.  You observe that there is no specific procedure set out in 
     this section, whereas in other provisions of the Code the procedure 
     is set out of school districts, counties, and municipalities as to 
     how the increase tax levies are accomplished.  You then ask what is 
     the proper procedure to be followed with reference to park districts. 
 
     Section 40-49-18 of the North Dakota Century Code provides as 
     follows: 
 
           "GENERAL CODE PROVISIONS TO GOVERN PARK DISTRICTS.  Except as 
           otherwise provided in this chapter, the board of park 
           commissioners and its officers and the park district shall be 
           governed, in the issuing of warrant and certificates of 
           indebtedness and in the levying of any tax or special 
           assessment, or in carrying out, enforcing, or making effective 
           any of the powers granted in this chapter, by the provisions of 
           the laws of this state applicable to municipalities of the kind 
           in which the park district is established." 
 
     Under the above provisions, because it is not otherwise provided, it 
     becomes quite apparent that the activities of a park district on tax 
     levies are to be governed by the general provisions relating to 
     municipalities in which the park district is located. 
 
     Chapter 57-17 of the North Dakota Century Code sets forth the 
     procedure to be followed by municipalities in submitting to the 
     electorate the proposals for increased or excess levies. 
 
     It is therefore our opinion that a park district in submitting to the 
     electorage the question of increasing levies must follow the 
     procedures set forth in chapter 57-17 of the North Dakota Century 
     Code. 
 
     It is further observed that under chapter 57-17 the resolution to 
     raise or increase the levy must be adopted prior to August 1 to make 
     the levy effective in that year. 



 
     Under the provisions of section 57-17-02 it also requires that the 
     election be held not later than September 1.  If the resolution or 
     election is not held prior to August 1 and September 1, respectively, 
     it is quite probable that the levy would not go into effect until the 
     year 1967, which would make the revenue of the levy unavailable until 
     the year 1968.  However, if this is accomplished prior to those dates 
     the levy could be made in the year 1966 and the proceeds would be 
     available in 1967. 
 
     It is generally deemed that the election is only for a certain year, 
     or years.  Whether or not the present statutory authority permits a 
     permanent increases or excess levy is somewhat questionable, however, 
     if the matter is brought to the attention of the electorate and the 
     electorage approves the increased or excess levy, it would appear to 
     have satisfied all of the substantial requirements of due process. 
     Under such procedure we believe the levy could be extended for more 
     than one year as a permanent levy - at least until appropriate action 
     is taken. 
 
     It is observed that section 57-17-04 sets forth the form of the 
     ballot to be used.  If the Park Commissioners intend to make the 
     increased or excess levy applicable for more than one year and be on 
     a permanent status, we believe it would be necessary to provide in 
     the ballot that the levy be annually.  This could be accomplished by 
     using the format set forth in the above quoted section with minor 
     modifications. 
 
     It is our opinion that if the ballot specifically states that the 
     proposed levy or increases is to be on a permanent basis, that it 
     would be a valid levy. 
 
     Sincerely, 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


