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     February 7, 1969     (OPINION) 
 
     Mr. Harold D. Schaft 
 
     Shaft, Benson, Shaft and McConn 
 
     Grand Forks, North Dakota 
 
     RE:  Schools - Contracts With Labor Unions - Authority 
 
     This is in reply to your letter of February 4, 1969, relative to the 
     authority of a school district to enter into a working agreement with 
     a labor union representing all custodial, janitorial and engineering 
     employees of the school district. 
 
     You state the following facts and questions: 
 
           On behalf of the Grand Forks Public School District No. 1, we 
           request your opinion as to the authority of the School Board to 
           enter into a working agreement with a labor union representing 
           all custodial, janitorial and engineering employees of the 
           School District. 
 
           The contract proposed by the union would require all new 
           employees either to join the union within thirty days, or to 
           pay into the union the equivalent of union dues for services 
           rendered.  It would likewise provide for withholding union dues 
           or such payments in lieu of dues, by the school district, would 
           set up a seniority system and a grievance system." 
 
     As you are aware, section 34-01-34 of the North Dakota Century Code 
     provides that the right of persons to work shall not be denied or 
     abridged on account of membership or nonmembership in any labor union 
     or labor organization, and all contracts in negation or abrogation of 
     such rights are invalid, void and unenforceable.  Therefore, no 
     employer, public or otherwise, may enter into an agreement with a 
     union whereby the employer agrees that, as a condition of employment, 
     the employee must belong to a union, or join a labor union in order 
     to continue employment.  However, this office has issued a series of 
     opinions in which we have held valid the "agency shop" agreements, 
     permitting fees to be charged to non-union employees for union 
     representation on the basis of actual cost of such representation. 
     The opinions further indicate that such fees should not include any 
     fees or dues not a part of the cost of union representation.    I am 
     enclosing herewith copies of the following opinions for your 
     consideration:  Opinion dated August 24, 1959, to Mr. H. R. 
     Martinson, Deputy Labor Commissioner; Opinion dated September 22, 
     1959, to Mr. Michael Kelly, Grand Forks, North Dakota; Opinion dated 
     February 18, 1966, to Mr. Walter Hjelle, State Highway Commissioner. 
     Also enclosed is a copy of a letter dated May 7, 1962, addressed to 
     Mr. R. W. Wheeler, Attorney at Law, Bismarck, North Dakota.  The 
     opinion addressed to Mr. Hjelle is of particular significance, since 
     it concerns public employees, i.e. employees of the state. 
 



     Implicit in any contracts involving governing boards of political 
     subdivisions is the fact that such bodies have only such powers as 
     are specifically granted to them by the legislature or must 
     necessarily be implied from the powers specifically granted.  See, 
     e.g., Gillespie v. Common School District No. 8, 56 ND 194, 216 N.W. 
     564.  This necessarily implies, with regard to employment contracts, 
     that one school board cannot enter into binding agreements extending 
     over a period of years, which would, in fact, deny future school 
     boards the right to determine these matters.  Therefore the following 
     conclusions must not be considered as authorizing a school board to 
     enter into any agreements which would deny a future school board the 
     right to consider these same matters and reach a different 
     conclusion. 
 
     We believe the school board may negotiate with union representatives. 
     We do not, however, believe the school board may restrict their 
     negotiations to only union representatives.  In other words, if 
     employees who are not members of the union desire to negotiate their 
     own contracts, we believe they must be entitled to do so.  If, on the 
     other hand, an employee does not belong to the union, but agrees to 
     accept the benefits of the negotiations between the union 
     representative and the school board, we believe the school board may 
     deduct an amount equal to the actual cost of representation but 
     cannot deduct any fees or dues not a part of the cost of union 
     representation. 
 
     We would note the specific contract to which you refer was not 
     enclosed with your letter and, therefore, we are unable to comment on 
     some of the aspects contained in the copies of letters attached to 
     your request to this office. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


