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     July 25, 1946     (OPINION) 
 
     SCHOOLS 
 
     RE:  Board of Education - Power to Hire Teachers by Year - 15-4704 
 
     Your letter of July 23, 1946, addressed to this office has been 
     received and contents noted. 
 
     You submit two questions upon which you desire the opinion of this 
     office, towit: 
 
           1.  Is it legal for a school board in the state of North Dakota 
               to hire teachers on a twelve months' basis when it is 
               expressly planned that the three months during June, July, 
               and August, the teacher or teachers would render service in 
               behalf of the Dickinson Recreation Association.  The 
               teachers would be paid by the Board from district funds but 
               during the nine months of the school year they would be 
               rendering services in the school to school pupils, and 
               during the summer months they would be rendering services 
               to the youth of the community but under the auspices of 
               another organization. 
 
           2.  Would the Board of Education in the State of North Dakota 
               be permitted to subsidize recreational activities by direct 
               contributions in money from the district treasury to the 
               Dickinson Recreation Association?  Presumably, the funds 
               would be earmarked for the use of children and youth in the 
               community.  It appears to us that there may be a few points 
               involved that might have a bearing on these services. 
 
               a.  Is it possible that the monies received from the state 
                   (state apportionment, high school tuition, etc.) would 
                   have any bearing in the allocation of funds, directly 
                   or indirectly for a recreational program? 
 
               b.  Would monies from taxes in the rural area outside of 
                   the city of Dickinson have any bearing on the 
                   expenditures of district funds for strictly 
                   recreational purposes in the city." 
 
     I shall endeavor to answer your questions in the order submitted. 
 
     1.  Section 15-4704 of the North Dakota Revised Code of 1943 defines 
     the school year as beginning on the first day of July and closing on 
     the thirtieth day of June of the following year.  The budget and levy 
     are based upon the school year. 
 
     Under the powers and duties of the board of education of a special 
     school district, as prescribed by section 15-2908 of the 1943 Revised 
     Code, such board is required to keep the schools open not less than 
     seven months nor more than ten months in any year. 
 



     I see no reason why the board of education may not pay a teacher on a 
     twelve months' basis.  For instance, a teacher is hired to teach for 
     a term of nine months for $1,800.  The contract may contain a 
     stipulation to the effect that $50. a month shall be withheld from 
     each of the nine months which would amount to $450., and that the 
     said sum may be paid during the time between the expiration of the 
     nine months' period and the end of the school year.  However, such 
     sum is paid the teacher for his services as a teacher and not for any 
     extra services performed for any other organization. 
 
     Using the same illustration, the board would not have the authority 
     to pay the teacher $150. a month for nine months for his teaching 
     services and pay his $150. a month for three months for performing 
     services for another organization, such as the Dickinson Recreation 
     Association.  The school board has only such powers as are granted by 
     the statute, and would have no right to expend the school funds 
     except for purposes incidental to the operation and maintenance of 
     the schools of the district. 
 
     2.  What we have said in answer to your first question would also 
     apply to your second question.  The board of education has no right 
     to subsidize recreational activities by direct contributions from the 
     funds of the district.  The fact that some of the funds are received 
     from the state through apportionment, high school tuition, and other 
     sources, would be immaterial because the funds so received may be 
     used only for the maintenance and operation of the schools in the 
     district.  The fact that part of the school funds is secured from 
     taxes in the rural area outside of the city of Dickinson would not in 
     any manner change the situation, if the rural area outside of the 
     city is a part of the Dickinson school district. 
 
     The views expressed herein are based upon the assumption that the 
     Dickinson Recreation Association is an organization independent of 
     the school activities of the Dickinson school district.  Undoubtedly, 
     the recreational facilities provided by this association would be of 
     benefit to the pupils of the Dickinson school district, but the board 
     of education would not have authority, by law, to include in its 
     annual levy and budget the expenditure of maintaining such 
     recreational organization. 
 
     NELS G. JOHNSON 
 
     Attorney General 


