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     July 6, 1951     (OPINION) 
 
     WORKMEN'S COMPENSATION 
 
     RE:  Interpretation of Section 65-0509 
 
     This is in reply to a request for an interpretation of section 
     65-0509 of the North Dakota Revised Code of 1943, as amended by the 
     1951 Session Laws, with reference to the bold-faced language. 
 
           65-0509.  Total Disability; Weekly and Aggregate Compensation. 
           If the injury causes temporary or permanent total disability, 
           the fund shall pay to the disabled employee during such 
           disability a weekly compensation equal to sixty-six and 
           two-thirds percent of his weekly wage, subject to the maximum 
           and minimum limitations contained in section 65-0511.  In case 
           of temporary or permanent total disability, there shall be paid 
           to such disabled employee an additional sum of five dollars per 
           week for a dependent spouse plus two dollars per week for each 
           dependent child under the age of eighteen years, and for each 
           child over eighteen years and incapable of self support due to 
           physical or mental disability and whose maintenance is the 
           responsibility of the claimant.  Dependency awards for the 
           spouse and children may be made direct to the spouse at the 
           discretion of the bureau.  In no event shall the total weekly 
           payment to the totally disabled employee exceed the sum of 
           forty-two dollars per week, and in no case shall the 
           compensation award exceed the actual wage of the disabled 
           employee except in those cases on which the minimum 
           compensation award is applied.  In all cases where permanent 
           disability awards have been made or where injuries are 
           sustained subsequent to July 1, 1951, the benefits and 
           dependency allowances obtainable under this title shall become 
           effective as of July 1, 1951.  Benefits payable for temporary 
           disability resulting from injuries sustained prior to July 1, 
           1951, shall remain the same as those payable prior to July 1, 
           1951." 
 
     In this statute, as amended, we are primarily discussing the 
     bold-faced phrase.  Obviously the legislature intended to bring under 
     this statute all permanent awards whether they were granted or 
     awarded before or after July 1, 1951, and that the phrase "have been 
     awarded" is an erroneous expression not stating the true intent meant 
     to be conveyed.  To substantiate the foregoing statement we shall 
     take into consideration the statement "or where injuries are 
     sustained subsequent to July 1, 1951."  When the legislature made a 
     special provision to include injuries sustained subsequent to July 1, 
     1951, it is also proper to assume that the legislature intended, and 
     properly so, to give benefits to all permanent disability awards 
     granted or awarded before or after July 1, 1951. 
 
     To say that the new law only allows "permanent disability awards" 
     which "have been made" prior to July 1, 1951, and denies permanent 



     disability awards subsequent to July 1, 1951, would defeat the intent 
     and the purpose of the statute. 
 
     This interpretation does not include benefits for temporary or 
     partial disability.  The benefits for temporary disability are 
     limited to the last sentence of section 65-0509, as amended in 1951, 
     and the benefits allowed for partial disability are set forth in 
     section 65-0511. 
 
     Taking into consideration the title and meaning of section 65-0509 it 
     is my opinion that the undisputable intent of the legislature is to 
     allow all permanent total disability awards to come under the new 
     provision and also permanent disability awards resulting out of an 
     injury subsequent to July 1, 1951, to come under the new provision of 
     the workmen's compensation benefits effective as of July 1, 1951. 
     Any other interpretation would defeat the purpose of the amendment of 
     section 65-0509. 


