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     August 20, 1952     (OPINION) 
 
     OCCUPATIONS AND PROFESSIONS 
 
     RE:  Surgical Chiropody 
 
     You have written this office asking whether or not existing statutes 
     permit practitioners holding degrees of Doctor of Surgical Chiropody 
     to perform minor foot surgery. 
 
     You state that the statute applicable to your profession were passed 
     and approved in 1929.  You add that scholastic requirements have been 
     raised and that since the passage of the Act no amendments have been 
     passed. 
 
     Chapter 43-05, NDRC, 1943, contains the law applicable to your 
     profession and in reading the provisions of that chapter we notice 
     that the Legislature has been specific as to the limitations of the 
     profession, and that there is no indication that it was the intent of 
     the Legislature that the profession go beyond those limitations. 
 
     The professional standard of the medical profession is high and is 
     jealously guarded as is pointed out by the statutes that have been 
     passed for medicine as well as other professions.  The Legislature, 
     therefore, has endeavored to provide for professional requirements 
     upon which the public may rely and from which members of the 
     profession may not deviate. 
 
     It is, therefore, our opinion that the present statutes do not permit 
     a Doctor of Surgical Chiropody to perform minor foot surgery.  That 
     permission will have to come from the Legislature. 
 
     ELMO T. CHRISTIANSON 
 
     Attorney General 


