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     September 13, 1956     (OPINION) 
 
     COUNTY MEMORIALS 
 
     RE:  Erection on Leased Premises - Legality 
 
     This is in reply to your letter of September 13, 1956, requesting an 
     opinion of this office with reference to county memorials. 
 
     The facts as set out in your letter are as follows:  Your Board of 
     County Commissioners proposed to join with an American Legion Post in 
     erecting a memorial on land to be leased from the United States of 
     America to the Legion Post for a term of ninety-nine years.  The land 
     is presently held by the United States in trust for an Indian, and is 
     located on an Indian Reservation.  Presumably, the Indian Ward will 
     apply to the Government requesting that such ninety-nine year lease 
     be made.  Your specific question is whether we see any legal 
     objection to the erection of a memorial on real estate of this nature 
     and location on such leased premises. 
 
     The only possible legal objection that we could see to the location 
     of such memorial upon Indian lands leased from the Federal Government 
     for a ninety-nine year term is that there might be some question as 
     to the ability of the Board of County Commissioners to either 
     "properly and permanently maintain" such memorial or to provide by 
     contractual agreements for proper and permanent maintenance, where 
     such memorial is erected upon leased premises. 
 
     The only possible legal objection that we could see to the location 
     of such memorial upon Indian lands leased from the Federal Government 
     for a ninety-nine year term is that there might be some question as 
     to the ability of the Board of County Commissioners to either 
     "properly and permanently maintain" such memorial or to provide by 
     contractual agreements for proper and permanent maintenance, where 
     such memorial is erected upon leased premises. 
 
     It would appear to us that the answer to this question must be 
     dependent upon the type of memorial contemplated.  If the memorial 
     contemplated is of such a type as will obviously not be in existence 
     for the full term of the ninety-nine year lease it would be our 
     opinion that the maintenance requirements of section 11-3201 of the 
     1953 Supplement of the N.D.R.C. of 1943 as amended by chapter 118 of 
     the 1955 Session Laws would be met by maintenance for the life of the 
     building.  If, however, a more permanent type of monument, such as a 
     stone shaft or obelisk is contemplated, it would be our opinion that 
     it would not be proper to erect it upon leased premises in so far as 
     the statutory requirement that the monument shall be properly and 
     permanently maintained could not be met unless of course the lessor 
     would agree to allow either maintenance of monuments erected or 
     removal of same subsequent to the expiration of the lease. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 



     Attorney General 


