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     November 30, 1964     (OPINION) 
 
     Mr. William C. Kelsch 
 
     State's Attorney 
 
     Morton County 
 
     RE:  Schools - Special Reserve Levy - Effective Date 
 
     This is in reply to your letter of November 19, 1964 in regard to 
     levy certification, spread and assessment particularly with regard to 
     the termination of a three mill levy for special reserve fund. 
 
     You specifically request our opinion on the following matters: 
 
           1.  Once a levy has been made by a governmental subdivision, 
               and then certified to the County Auditor, can the 
               governmental subdivision thereafter and in the current year 
               either increase or decrease the levy except as may 
               otherwise be specified by statute. 
 
           2.  When by election of the subdivision on Bond issue or 
               otherwise, a levy is added, increased or decreased, and the 
               statute authorizing the election does not specify when the 
               change in levy shall take effect, and the certificate of 
               election change is received by the Auditor after the 
               statutory time for certifying levies: (a) will the change 
               not take effect until the next year's levy; and (b) must 
               the Auditor accept the change if certified to her before 
               December 31st of the year (being the time when she must 
               deliver the completed tax lists to the Treasurer, Section 
               57-20-06); and (c) if the Auditor must spread the change in 
               levy, what is the latest date preceding December 31st, of 
               the year it must be in her hands; and (d) must she 
               acknowledge the change if she has not already spread the 
               tax.  Is this discretionary with the Auditor, may she 
               either refuse or accept a change in levy after the time for 
               fixing levies has expired?" 
 
     You further inform us: 
 
           Our specific problem is that in July a School District set its 
           levy which included a three mill levy for special reserve fund. 
           By election on September 8, 1964, this three mill levy was 
           terminated and the Auditor received notice of this by 
           certificate on September 28th.  Must she hold the changeover to 
           1965 levy?  Must she acknowledge it for 1964?  Or does she have 
           discretion in the matter?  She had not spread the tax when she 
           received the certificate of change." 
 
     The statutory time schedule on these matters would appear to be as 



     follows: 
 
     Section 57-15-13 of the 1963 Supplement to the North Dakota Century 
     Code provides in part: 
 
           SCHOOL DISTRICT TAX LEVIES.- School district taxes shall be 
           levied by the governing body of each school district on or 
           before the last day in July of each year. * * *" 
 
     Section 57-15-32 of the North Dakota Century Code provides: 
 
           CERTIFICATION of LEVY. - The taxes levied or voted by any city, 
           village, township, school district, park district, or other 
           municipality authorized to levy taxes, shall be certified by 
           the officer acting as clerk of the governing body of such 
           municipality to the county auditor immediately following the 
           action of the governing body or within ten days thereafter." 
 
     Section 57-20-01 of the North Dakota Century Code provides: 
 
           TAX LIST MADE OUT BY COUNTY AUDITOR. - As soon as practicable 
           after the taxes are levied and after the levies of the several 
           taxing districts within the county have been certified, the 
           county auditor shall make out the tax lists according to the 
           prescribed form to correspond with the assessment districts of 
           the county.  The tax rate per cent necessary to raise the 
           required amount of the various taxes shall be calculated on the 
           net assessed valuation of property after equalization by the 
           state board of equalization, but no rate shall be used when 
           results in any fraction of less than one-half of one-tenth of a 
           mill and in extending any tax, if, whenever it amounts to the 
           fractional part of a cent, shall be made one cent." 
 
     Pursuant to Section 57-13-02 of the North Dakota Century Code, the 
     State Board of Equalization meets the first Tuesday in August at the 
     office of the State Tax Commissioner to make out the equalization by 
     the State Board of Equalization referred to in Section 57-20-01 of 
     the North Dakota Century Code.  While we find no statutory beginning 
     date for the County Auditor to make out his tax list on such basis, 
     we can therefore presume that such list would be made out after the 
     first Tuesday of August.  The "deadline" for completing such listing 
     would apparently be the 31st of December insofar as abstract of same 
     is required to be sent to the Tax commissioner (Section 57-20-04 of 
     the North Dakota Century Code) and to the County Treasurer (Section 
     57-20-06 of the North Dakota Century Code) as of such date.  We find 
     no more definite statutory designation as to when the listing shall 
     be considered complete. 
 
     While not directly in point, we believe the statements of the Supreme 
     Court of this state in State ex rel. Strutz v. Huber, 201 N.W. 126, 
     69 N.D. 788 (at page 791) are at least of interest herein.  In that 
     decision the court says: 
 
           Thus the question for determination is as to the duty of the 
           county auditor with respect to the calculation, spreading and 
           extending of real estate taxes under the circumstances shown. 
           On the one hand, the relator contends that it is the duty of 



           the respondent to comply with the requirements of the Initiated 
           Measure, adopted June 29, 1932 (Session Laws 1933, page 493), 
           Section 21432, Comp. Laws 1913, and Chapter 241, Session Laws 
           1929, and that he has not done so.  On the other hand, the 
           respondent contends that these statutory provisions are in 
           effect so modified or repealed by the provisions of Chapter 
           225, Session Laws 1939, that he need no longer comply with them 
           under the circumstances in this particular case, but must 
           accept the valuations as redetermined by the board of county 
           commissioners and calculate the rate per cent of the various 
           taxes and extend and spread the same so calculated, together 
           with the state tax against farm lands, upon the valuations as 
           thus fixed. 
 
           The duties of the respondent county auditor with respect to the 
           matters here involved are purely ministerial.  He has no 
           discretion in the matter.  See Murray v. Mutschelknaus, 70 N.D. 
           1, 291 N.W. 118.  If he fails to perform them mandamus is the 
           proper remedy to invoke as against him.  Comp. Laws 1913, 
           Section 8457.  The fact that board of county commissioners has 
           directed him to do otherwise is no excuse.  The statute 
           controls.  Their action cannot override it.  Const. Section 
           173.  So it becomes necessary to consider and construe the 
           provisions of Chapter 225, Session Laws 1939." 
 
     More directly in point we find State ex rel. Board of Education v. 
     Kramer, 190 N.W. 271, 49 N.D. 108.  The court in that decision states 
     in part at page 110 of the North Dakota Reports: 
 
           The contention that the levy was not made within proper time 
           for certification to the county auditor is based upon Chapter 
           144 of the Session Laws of 1915, which provides that the board 
           of education shall on or before the 20th day of July in each 
           year levy a tax for the support of the schools of the 
           corporation for the fiscal year next ensuing.  The tax so 
           levied is required to be certified to the county auditor by the 
           clerk of the board.  No time is fixed for the holding of the 
           election authorizing the additional tax under the proviso of 
           Section 2, Chapter 122, of the Laws of 1921, and neither is any 
           time fixed in Chapter 144 of the Session Laws of 1915, for the 
           certification of the taxes by the clerk of the board to the 
           county auditor.  We are of the opinion that Chapter 144 of the 
           Laws of 1915 has no application to an additional tax under 
           Chapter 122 of the Session Laws of 1921, and, furthermore, that 
           the provisions of Chapter 144 of the Laws of 1915 as to time 
           are directory.  It is not contended here that the taxes were 
           not certified within sufficient time to enable the county 
           auditor to extend them in the tax lists, and it appears that 
           they were, in fact, certified before the equalization of the 
           assessment was completed." 
 
     To summarize, in answer to your specific questions based on the above 
     quoted authorities, it is our opinion that your first numbered 
     question must be answered in the negative on the basic premise that 
     the authority of the governing body of the political subdivision is 
     based on statute, though on the basis of the last quoted case above, 
     it is obvious that a statute does not in express terms have to 



     specifically state when a levy change becomes effective, take effect 
     after the initial certification of levy for a current year.  Your 
     second numbered question also has to be answered in the negative to 
     the effect that the auditor must accept the change in levy (within 
     practicable limits) where presented prior to December 31st and acts 
     only as a ministerial officer in making the change in the tax list. 
 
     Going to your specific problem, it is our opinion that where in July, 
     1964, a school district sets its levy, including a three mill levy 
     for special reserve fund, which levy was terminated by election on 
     September 8, 1964, and the auditor received due certification of this 
     on September 28th, she must make the change indicated thereby prior 
     to December 31, 1964, and has no discretion therein.  The factor of 
     having not spread the levy when she received the certificate of 
     change would add weight to the argument that making the change prior 
     to December 31, 1964, was practicable under all surrounding 
     circumstances. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


